این اندیشکده افراطی آمریکایی نوشت: با ورود بحران سوریه به چهارمین سال خود، ایران در حال جمع بندی و نتیجه گیری از منازعات فرقهای و سیاسی در منطقه است. تهران با تلاش هاییش برای تقویت حکومت بشار اسد و حزب الله لبنان، تاکنون توانسته است از سقوط متحد خود جلوگیری کند.
ˈجی ماتیو مک اینیس، کارشناس سیاست خارجی و دفاعی این موسسه در مقاله خود افزوده است: در عین حال به نظر میرسد ایران در صدد بازسازی اتحاد خود با گروهها و کشورهای مسلمان سنی در سایر مناطق خاور میانه و کشورهای خلیج فارس نیز هست؛ اتحادهایی که طی خیزشهای بهار عربی در سال 2011 از بین رفت.
اندیشکده آمریکایی ˈامریکن اینترپرایزˈ نوشته است: جریانات مثبتی نیز در خاور میانه به نفع جمهوری اسلامی در حال شکل گیری است. اخیرا ˈحماسˈ و ایران روابط دوجانبه خود را بعد از سه سال وقفه دوباره برقرار کردهاند و گفته میشود که به زودی ˈخالد مشعلˈ، رهبر حماس از تهران دیدن میکند.
تحلیلگر سابق وزارت دفاع آمریکا در ادامه نوشت:ˈشکاف فزاینده بین سیاست خارجی قطر و عربستان سعودی به ایجاد اختلاف در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس منجر شده است. بحرین، کویت، عربستان سعودی و امارات متحده عربی مصمم هستند که با جاه طلبی های ایران در منطقه مقابله کنند و این در حالی است که عمان و قطر از آغاز بهار عربی با جمهوری اسلامی بودهاند. در واقع، دوحه و مسقط معتقدند که تهران در منطقهای که شرایط آن غیرقابل پیش بینی است، یک شریک است.ˈ
وی درباره علت تصمیم عربستان برای فراخوان سفیر خود از دوحه و واکنش ایران نوشت:ˈبی میلی قطر به پذیرش این روایت که جمهوری اسلامی تهدیدی برای حیات کشورهای خلیج فارس است، تا اندازه ای در این تصمیم ریاض نقش داشته استˈ.
این اندیشکده آمریکایی وابسته به نومحافظه کاران آمریکا افزوده است: امکان دارد ایران تلاش کند با امضای توافقنامه های تجاری و همکاری با عمان و قطر از شکاف ایجاد شده در شورا بهره برداری کند. قرارداد 60 میلیارد دلاری اخیر ایران با عمان نمونه ای از این تمایل است.
اینترپرایز با اشاره به سفر روز جمعه باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا به ریاض نوشت:ˈ با پیشرفت مذاکرات هستهای ایران برای دستیابی به توافق نهایی، اتحاد آمریکا و سعودیها رو به ضعف گذاشته و تعهد آمریکا در قبال منطقه نیز روز به روز بیش از قبل زیر سوال می رودˈ.
* هدف ایرنا از انتشار این نوع مقالات اندیشکدهها، اطلاع رسانی درباره نگرش این اتاقهای فکر است و انتشار این مقالهها الزاما به معنای تایید تمام محتوای آنها نیست.